skip to Main Content

Mi a gyermek coaching?

Egy coach („edző”), életre inspirálhatja a gyermeket, és speciális technikáival biztosíthatja, hogy pozitív hatást gyakorolhasson a gyermekre, fejlődésének kulcsfontosságú pontjain.

…de valóban szükség van életvezetési tanácsadásra egy gyereknek?

A kérdés megválaszolásához hadd tegyek fel néhány alapvető kérdést:

 1. Gyermeked már nagyon fiatalon küzd a tanulmányi nyomással?
 2. Sok barátja van gyermekednek?
 3. Gyermeked minden igényt kielégítően csak Tőled függ, és ez fárasztó?
 4. Gyermeked küzd szorongással, zaklatással, vagy alacsony önértékeléssel?
 5. Gyermeked küzd viselkedési problémával?

A gyermek számára nem könnyű megbirkózni ezekkel a helyzetekkel, a korai iskoláztatás okozta nyomással és azzal, hogy mindezekkel, egyedül Rád, a szülőre támaszkodjon. Túl sok viselkedési vagy tanulmányi problémába ütközik gyermeked addig, amíg megpróbálja megérteni a körülötte lévő világot, káoszt, és ezzel együtt tehetetlennek is érzi magát.

Ha a nyomás túl nagy lesz, hogy kezelni lehessen, a gyerekek szenvednek. A negatív hatások pedig egy életen át tarthatnak, hacsak nem nyújtanak korai segítséget.

Itt óriási szerepet játszhat a változás!

A gyermek coaching egy megelőzés. A gyerekek időben kaphatnak segítséget a coachingtól, mely során olyan életkészségeket sajátíthatnak el, amelyek segítenek számára megbírkózni a jövőbeni nyomásokkal, elakadásokkal.

MindLab készségfejlesztés

Mi az ifjúsági coacing?

Az ifjúsági coaching célja, hogy ösztönözze a fiatalok személyes fejlődését, miközben útmutatást ad a jövőjükhöz.

A fiatalok néha úgy érzik, mintha egy véget nem érő hullámvasúton ragadtak volna. Az önmagukkal szemben támasztott elvárások, valamint a beilleszkedés, a felnőtté válás és a jövőtervezés nyomása megnehezítheti számukra a megküzdést.

Az ifjúsági coaching segíthet a fiataloknak életkészségeket fejleszteni, és megtanulni, hogyan kell kezelni az út során felmerülő elakadásokat, legyen az bizalomépítés, célok kitűzése és elérése, stressz kezelése, nehéz kérdések megvitatása..stb

Szülőként valószínűleg aggódsz a tizenéves gyermeked miatt. Szeretnéd, boldognak látni őt, és remélni, hogy jól teljesít az iskolában. Számodra sem könnyű ez az időszak, mivel néha a Te aggodalmaid miatt a tinédzsered egyszerűen nem akarja megbeszélni veled a személyes dolgait. Megpróbál kiszabadulni és felnőni, miközben egy részed valószínűleg ragaszkodni akar.

Ha azt szeretnéd, hogy gyermeked extra támogatást kapjon, az egyik megoldás lehet egy ifjúsági coach. Az ifjúsági coachnak nem célja, hogy szülőként, tanárként vagy barátként megállja a helyét. Azért van, hogy elfogulatlan, megbízható támogatást nyújtson minden ítélet nélkül. Az ifjúsági coach lehetőséget ad egy fiatalnak, hogy szabadon és bizalmasan beszéljen bármiről, amit akar. Ez magában foglalhatja az iskolai és családi életet, a barátokat vagy bármi mást, ami eszébe jut.

ifjúsági coaching

Miért keress fel ifjúsági coachot?

Míg a felnőtté válás kalandja csodálatos és izgalmas időszak lehet, a fiatalok és a felnőttek is megélhetnek nehézségeket ebben a folyamatban.

A tinédzser évek furcsa és nehéz időszakot jelenthetnek minden érintett számára. Ez idő alatt a család dinamikája drámaian megváltozhat. A tinédzserek elkezdenek harcolni függetlenségükért, a szülők pedig azért, hogy megtartsák az irányítást.

Minden fiatal másképp reagálhat az élet nehézségeire. A stresszen áteső fiatal elfojthatja érzelmeit, viselkedése megváltozhat, mivel nem érzi úgy, hogy van kivel beszélnie.

Keress fel, ha úgy érzed:

 • segítsek problémás tinédzsereknek visszatérni a pályára
 • jobb munkamorálra szeretnéd ösztönözni
 • segítsek a fiatalnak nehéz vagy kínos problémák megoldásában
 • szeretné felfedezni gyermeked a lehetőségeket, és kitűzni célokat annak eléréséhez
 • segítsek a család dinamikájának javításában

Előnyök a szülők számára

Az ifjúsági coaching a szülő szemszögéből nézve is nagyon sok előnnyel járhat. Bár mindig ott akarsz lenni a gyerekeid mellett, néha a legjobb, amit tehetsz, ha elfogadod, hogy bizonyos helyzetekben ezt egyszerűen nem lehet megtenni. A tény az, hogy egyes tinédzserek úgy vélik, életük bizonyos részeit titokban kell tartani, és nem oszthatják meg szüleikkel.

Tudjuk, hogy ezt nehéz lehet elfogadni. Gyorsan telik az idő, és hirtelen a kicsi, ártatlan gyermeked felnő, és szeretné felfedezni a világot. Nem tudod irányítani azokat a dolgokat, amelyekkel találkozhatnak, mint ahogy azt is tudhatod, szülői szereped része az, hogy hátrébb lépj egy lépéssel, és hagyd, hogy maguktól tanuljanak. Szülőként azt teheted, hogy elegendő intézkedést teszel annak érdekében, hogy lehető legjobb esélyt teremtesz neki, elfogadod őt ebben a megváltozott élethelyzetében és nagy szeretettel fordulsz felé.

Milyen előnyökkel járhat, ha a tinédzser, beiratkozik a coaching foglalkozásokra?

 • Megoldásfókuszban dolgozom, tehát nem a problémát boncolgatjuk, hanem a megoldást keressük a fiatallal
 • Segítek gyermekednek kifejleszteni a konfliktusok, a stressz és a harag kezelésének érett módjait, ami megkönnyítheti a családi életeteket.
 • Segítek gyermekednek abban, hogy jobban megértse az általa átélt érzelmeket, és hogyan kezelje azokat. Ha látod, hogy gyermeked sérteget másokat, vagy agresszíven reagál a helyzetekre, akkor megértse, hogy ő aggodalommal vagy valamilyen félelemmel küzd.
 • Segítek a fiataloknak megérteni és kordában tartani zavart érzelmeiket, elősegítve a szülő-gyerek kapcsolat könnyebbé tételét.
csoportos coaching folyamat

Mire számíthattok egy ifjúsági coachingon?

Fontos, hogy először beszéld át gyermekeddel a lehetőségeit, derítsd ki, hogy szeretné-e a változást, szeretne-e egy ifjúsági „edzővel dolgozni” önmagán. Ha gyermeked beleegyezik, gyertek el egy személyes találkozóra, ahol felmérhetitek mindketten, hogy tudunk e bizalmat kialakítani és tudná – e magabiztosnak érzi magát a fiatal a társaságomban. Fontos, hogy gyermeked jó kapcsolatot építsen ki velem, hiszen én a segítségem ajánlom fel, ő pedig bizalmat, biztonságot kell találjon a beszélgetéseinkben.

Miután részt vett egy kezdeti találkozón, a tinédzser meghívást kap egy ülés sorozatra. A foglalkozások során válogatott kérdéseket teszek fel, több coaching eszközt használok, hogy képet kapjak a fiatalról, megállapítsam, milyen attitűdökkel és értékekkel rendelkezik és átbeszéljük együtt, milyen lépésekre van szükség a továbblépéshez.

A gyermekek biztonsága és védelme

Működésemben az ICF Etikai Kódexéhez tartom magam, melyet itt olvashatsz el!

Back To Top